World Whisky Day Tasting 20 mei 2023

Gepubliceerd op 21 mei 2023 om 20:18

Alweer de derde tasting op de locatie "Herremeniezaal Hier" in Maastricht. Vandaag ook weer een paar nieuwe whisky liefhebbers mogen begroeten op "World Whisky Day 2023". En uiteraard was de vaste kern van liefhebbers ook weer aanwezig en om waren zij net zo benieuwd wat er vandaag op het menu zou staan als onze nieuwe gasten. Zoals bekend op World Whisky Day zetten we altijd de whisky's van de big 5 met een andere onbekend whisky land op de kaart. Voor de onbekende eend in de bijt was dit jaar gekozen voor een Malt Whisky uit Zuid-Afrika.

In chronologische volgorde volgen hier de beschrijvingen van de zes whisky's die op de avond naar voren zijn gekomen:

Nikka Coffey Grain Whisky (Japan)

  • Dit is een kenmerkende graanwhisky die in 2012 werd uitgebracht. Whisky, voornamelijk gemaakt van maïs, wordt gedistilleerd in een Coffey still
  • voortgekomen uit de Miyagikyo distilleerderij in Japan.
  • De geur lijkt op die van Bourbon en vanille, met een lichte kamille hint en maïs ondertonen.
  • De smaak is zoet en fruitig; meloen, grapefruit en siroop in combinatie met knapperige biscuits en vanille.
  • De Coffey Grain kenmerkt zich door de zoete afdronk met maïs invloeden.
  • Alcoholpercventage 45%

 

Teeling Pineapple Rum Cask (Ierland)

  • Deze small batch whiskey is gefinisht op vaten die voorheen Plantation Rum bevatte 
  • Een soepele en zachte whiskey met hints van tropisch fruit en een kick van kruiden.
  • De geur is levendig met tonen van ananas en verschillende citrusvruchten; citroen en sinaasappel vallen hierbij met name op. Hints van vanille en karamel volgen dit op.
  • Aardse smaken komen in de mond samen met hints van eikenhout en peper, waarna dit zich ontwikkelt naar citrus- en ananassmaken.
  • De afdronk heeft een zoetje met hints van ananas, karamel en eikenhout.
  • Alcoholpercentage 49,2%

 

Arran Quarter Cask (Schotland)

  • Is een heerlijke single malt whisky afkomstig van het Schotse eiland Arran.
  • Tweemaal gedistilleerd
  • Gerijpt op ex bourbon vaten en vervolgens een finish gekregen van 18 maanden op Amerikaans eiken quarter casks.
  • Een zeer fruitig karakter, voornamelijk in de tropische richting waaronder ananas en mango, vergezeld door kokosnoot.
  • De geur opent met karakteristieke toetsen van citrus, aangevuld door kaneel en vanille.
  • Zoet en vol in de mond: honing, ananas, vanille en kokos.
  • De afdronk is vol en houdt lang aan.
  • Alcoholpercentage 56,2%

 

JP Wisers 18 years (Canada)

  • Blended whisky uit Canada
  • Heeft een rijpingsproces van maar liefst 18 jaar en past perfect bij het herfstseizoen.
  • De geur van deze whisky bevat namelijk aroma's van herfst bloemen en eikenhout.
  • In de smaak komt de het eikenhout weer terug in combinatie met de smaak van gebakken appels en karamel. de afdronk is heerlijk zacht en heeft een gladde textuur.
  • Alcoholpercentage 40%

 

Three Ships 12 years Single Malt (Zuid-Afrika)

  • Deze Single Malt heeft 12 jaar mogen rijpen op Amerikaanse whiskyvaten.
  • Een amberkleurige whisky geproduceerd in de James Sedgwick Distillery, Wellington in Zuid-Afrika.
  • In de neus herken je biscuit met jam, abrikoos maar ook een vleugje rook.
  • In de smaak herken je rokerige tonen gevolgd door vanille en honing.
  • Een toch wel lange afdronk proef je de smaak van appel en koffie gepaard met walnoten.
  • alcoholpercentage van 46.3%

Balcones Brimstone (Amerika)

  • Een unieke Amerikaanse whisky die wordt gerookt op geheime wijze met Texas Scrub Eik. De smaak wordt verkregen door niet het graan, maar de whisky zelf te roken.
  • Het resultaat is een corn whisky vol met mais en lichte tinten van fruit die gepaard zijn met een sterke rokerigheid.
  • Op de neus: Steenvruchten, kruidige peppers en munt ondersteunen de aroma's van mais, barbecue en poedersuiker.
  • Smaak: eikenhouten rook, Engelse pijptabak, boter, sinaasappelmarmelade, een verscheidenheid aan fruit, zoete thee en chilipeper te ontdekken.
  • Lange afdronk waarin een kruidige mint smaak naar voren komt, om vervolgens weer meer naar de rooksmaak terug te keren.
  • Alcoholpercentage 53%

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.