St. Andrew's Tasting 2022

Gepubliceerd op 28 november 2022 om 16:13

Eigenlijk was dit de eerste editie van St. Andrews's Tasting, eerdere edities zijn niet doorgegaan wegens covid-19. De whisky tasting vond plaats in de Herremeniezaal Hier. Wederom zes verschillende drams uit de zes verschillende streken van Schotland, ieder met een bijhorend Schots hapje.

Tijdens de avond maken we een whisky reis door Schotland en komt uit ieder district een whisky aanbod.

De eerste whisky afkomstig van de distilleerderij Glenmorangie gelegen in de Highlands. Deze distilleerderij heeft de langste distilleerketels van Schotland, dit levert doorgaans delicate, zachte en fruitge whisky's op. De Glenmorangie 13 years Cognac Cask Finish in eerste instantie rijpt het verse distillaat 8 jaar op ex-bourbonvaten om de laatste jaren door te brengen op ex-cognacvaten. Vervolgens wordt het met een alcoholpercentage van 46% gebotteld.

Aroma's van appel, cederhout, aardeachtige hints, tonen van pruimen en een vleugje leer zorgen voor een interessante geurcombinatie. Sinaasappelsmaken openen in de mond met hierbij hints van boterachtige biscuits, kruidnagel, amandelen en gekarameliseerd fruit. Dit leidt een lange afdronk in waar rood fruit, kruiden en hints van eikenhout schitteren.


De tweede whisky afkomstig van het eiland Islay. De Bunnahabhain An Cladach, wat 'de kust' in het Gaelisch betekent, is een complexe en rijke whisky met zeer verfijnde sherry-invloeden. Doordat alle 'Bunna' whisky non-chill filtered is en ook niet wordt bijgekleurd, ervaar je de whisky in zijn meest pure vorm. Deze Bunnahabhain is gebotteld op 50% alcohol.

Rijk, maritiem en met een verleidelijk zoetje, deze Bunnahabhain. Gedroogd fruit, karamel, vanille en sherry-invloeden kenmerken het aroma. Romig en soepel in de mond met toetsen van eveneens sherry, aangevuld met noten, kruiden, pekel en maritieme toetsen.


Als derde een whisky uit de Speyside, een district dat de meeste distilleerderijen per vierkante kilometer bevat ter wereld. Deze distilleerderij was voor 1965 een gerstmaalderij en is gestaagd omgebouwd naar een distilleerderij gelegen tussen de bergen van de Cairgorms Mountains. Het is een van de mooiste van Schotland.
Het merk maakt lichte en delicate whisky's. De Speyside Distillery brengt sinds 1990 weer whisky op de markt. De geturfde Fumare komt jaarlijks uit sinds 2016 in een beperkte oplagen van achttienduizend flessen.

De Spey Fumare doet denken aan mout, rook en kruiden. De smaak bevat toetsen van geroosterde noten, appels, gerst en licht ziltige hints. Dit gaat over naar een licht rokerige afdronk waarin tevens zachte, fruitige toetsen op te merken zijn. De whisky rijpt op bourbon barrels en de neus geeft vooral rook en vanille. De smaak is echt turfrook, zoet en een hint van gerookte paling. Het bijpassend hapje, gerookte forel op toast laat de aroma's en smaak van de Fumare nog sterker naar voren komen.

Deze Fumare met een alcoholpercentage van 46% was voor sommige een pareltje en een rokerige verassing. 


Van de Speyside verder naar het historische Campbeltown. De whisky van Campbeltown heeft al lang een heel bijzondere en langdurige relatie met Bourbon- en American Oak-vaten. Deze traditionele houtkeuze vormt een aanvulling op Glen Scotia's langzame gisting en kleine batchproces, wat zorgt voor een onderliggend uitgebalanceerd fruitkarakter en zoete toffee en achtergrondkruiden die de whisky's definiëren. Met slechts een zeer korte finish in Oloroso-vaten, laat de Glen Scotia 15 al die klassieke regionale kenmerken doorschijnen.

De 'signature nose' van deze whisky verklapt dat het levenswater afkomstig is van Campbeltown. In de smaak van Glen Scotia 15 years Single Malt hints van vanille en donkerrood fruit. Het scottish egg deed het ook weer goed bij deze whisky. Gebotteld met een alcoholpercentage van 46%.


Volgens de SWA bestaat het district "Islands" niet, de whisky's uit de Highland streek die afkomstig zijn van de eilanden, met als uitzondering de whisky's afkomstig van het eiland Islay worden heel vaak onder deze streek gerangschikt. Zo ook deze vijfde whisky Cask Orkney 18, een limited edition van 18 jaar oude single malt scotch whisky gerijpt in ex-bourbonvaten. Gemaakt om de neolithische folklore van Orkney te vieren, vangt het de eilandgeest met een diep innemende en perfect uitgebalanceerde malt. Deze wordt verstevigd door een rap van gerookte zalm dat het geheel tot perfectie brengt.

De geur is subtiel en zacht met aroma's van appel, nootmuskaat, hout, zeezout en rook. Zacht en toegankelijk in de mond waarbij toffee, perzik en abrikozen samenkomen. Dit gaat over naar fijne tonen van rook en noten. De afdronk is middellang en vol van smaak.

A.D. Rattray is een onafhankelijke bottelaar gelegen in Ayshire in het Zuid-Westen van Schotland. Deze brengt "the cask of Scotland" op de markt. Zoals het de naam al zegt, verschillende cask uit alle streken van Schotland. A.D. Rattray Orkney 18 years is gebotteld met een alcoholpercentage van 46%.


De laatste whisky, Auchentoshan Three Woods uit de Lowland. De distilleerderij is opgericht in 1825 en gebouwd aan de rivier de Clyde door Ierse vluchtelingen. Dit verklaart ook het feit dat de whisky van dit merk driemaal gedistilleerd wordt. De naam van het merk is keltisch voor 'hoek van het veld', dit verwijst naar de locatie waar de distilleerderij is gebouwd.

Op de neus bevat hij rijke en zoete aroma's die een fruitig karakter hebben. Deze fruitige aroma's worden goed ondersteund door de aroma's van rozijnen, bruine suiker en karamel. Van textuur is hij zacht en romig, met een duidelijke sherry smaak en samen met de overige smaken, namelijk vanille en eikenhout. Daarbij zijn er ook nog zoete vruchten zoals: kersen, aardbeien en bosbessen.

Met een heerlijke verwarmende finish om het af te maken met de smaken van frisse vruchten en de zoete smaak van hout. Dit werd geheel versterkt door het stuk fruit-cake. Alcoholpercentage van deze Auchentoshan 43%.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.