St. Patrick's Day: Online Whiskey Tasting 20 maart 2021

Gepubliceerd op 22 maart 2021 om 14:26

Op zaterdag 20 maart heeft de tweede tasting plaatsgevonden enkele dagen na St. Patrick's Day.  De 25 deelnemers werden geïnformeerd over de verschillende distillatie wijzen waarop Ierse whiskey wordt gedistilleerd. Zes drams van Whisky's zijn besproken waaronder een blend, een single grain, drie single malts en een single post still.

Hieronder zien we een korte beschrijving van de zes drams van deze tasting.

Al het goede komt in drievoud. Dit is het motto waarmee de Jameson Triple Triple is vervaardigd. Hiermee doelen zij op zowel de distillatie als rijping; er vindt een drievoudige distillatie plaats, waarna gerijpt is op een drietal vaten: ex-bourbon-, ex-sherry-, en ex-Malagavaten. Deze laatste is een bijzondere toevoeging, dit betreft een zoete Spaanse dessertwijn.

Kirker & Greer 10 years is een Ierse single grain whiskey die een driedubbele distillatie ondergaat, zoals we vaker terugzien komen bij Ierse whiskeys. Vervolgens is de spirit 10 jaar ten ruste gelegd op first-fill ex-bourbonvaten. Het resultaat is een zachte, fruitige en tropisch getinte whiskey

Bushmills 10 years Cognac Cask Finish maakt onderdeel uit van de Causeway Collection van het merk. Deze serie ontleent z'n naam aan Giant's Causeway, wat een rotsformatie aan de noordoostkust van Ierland is en bekendstaat als een toeristische hotspot. Deze Ierse whiskey rijpt ongeveer driekwart van z'n totale rijpingsduur op ex-bourbonvaten om daarna een tweede rijping op ex-cognacvaten te ondergaan. In totaal zijn er 5.280 flessen van Bushmills 10 years Cognac Cask Finish gebotteld.

The Whistler PX I Love You betreft een Ierse single malt whiskey die je laat ervaren hoe het karakter van een zorgvuldig vervaardigde malt op een subtiele wijze verrijkt wordt met het beste van Pedro Ximénez (PX) sherryvaten. Na een meerjarige rijping op ex-bourbonvaten brengt deze whiskey van The Whistler tussen de zes en negen maanden door op PX-vaten.

Teeling Single Pot Still is op basis van zowel gemoute als ongemoute gerst vervaardigd. Er vindt een drievoudige distillatie plaats, waarna voor de rijpingsperiode verschillende vatsoorten zijn gebruikt. Een combinatie van virgin oak, bourbon- en wijnvaten leidt samen tot deze smaakvolle Ierse whiskey. De geur is zacht, gezoet en fruitig waarbij honing, bloemen en citrus het meest opvallen.

Connemara 12 years is een traditionele Ierse whisky met een zeer gebalanceerde geur en smaak pallet, en word zeer gewaardeerd in de whisky wereld. Zijn ervaring start met een vrij zoet en fris geheel. Hinten van citrus is goed te herkennen vermengd met warme honing en toffee. Zelfs neigt hij een klein beetje naar de fruitige kant door de bescheiden tonen van appel en peer vermengd in vanille vla. Onmiddellijk toonbaar in zijn smaak is de terugkeer van de honing voor een zoetige start, gevolgd door een zachte romig toon van boter en cashewnoten, toffe en slechts een vleugje vanille. Het meest vreemde en moeilijkste te plaatse geur was toch echt de beboterde popcorn, vreemd, maar voelt toch goed op zijn plaats. Vervolgens worden deze opgevolgd door aardse turf smaken wat je een beetje het gevoel geeft van de ongerpte schotse natuur, uitlopend op een rokerig geheel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.